Lancering Vrouwelijke Professionals

apr
11
2014
Lancering Vrouwelijke Professionals

Op de avond van 10 april was het zover! De officiële lancering van Stichting Vrouwelijke Professionals heeft voor een onvergetelijke avond gezorgd. Na een jaar lang zwikken en zwoegen is de stichting officieel gelanceerd! En hoe! In de schitterende collegezaal van Rozet in Arnhem. De avond bestond uit een vol programma met prominente gastsprekers. De zaal was overvol en divers. Vrouwen, mannen, verschillende culturele en etnische achtergronden, ondernemers, bestuurders maar ook studenten, afgestudeerden, jong en oud.

De avond werd gestart met een motiverende welkomstwoord door de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. De heer Cornielje benadrukte hoe belangrijk de rol van een vrouw en haar ontwikkeling is in de maatschappij en geloofde dat er tussen de aanwezigen potentiële vrouwelijke minsters-presidenten zaten.

Na deze mooie woorden van de commissaris ging de paneldiscussie van start met als dagvoorzitter niemand minder dan Kirsten van der Hul. Voor de paneldiscussie werden vrouwelijke professionals uit verschillende sectoren gevraagd om hun visie over de volgende stellingen te delen: ‘Ontwikkeling begint met werken’, ‘Parttime werken is de grootste belemmering naar topfuncties’ en ‘Een participatiesamenleving beïnvloedt de economische zelfstandigheid van de vrouw’. Zo vond Ayten Elvan Taspinar, gynaecoloog en perinatoloog, dat werken niet persé voor ontwikkeling zorgt, maar dat het één van de middelen is om ontwikkeling te bevorderen. Zo zijn er zat mensen die werken maar niet ontwikkelt zijn en andersom. Guliz Tomruk Kisi, nr.11 kandidaat voor het Europees Parlement voor Groenlinks, voegde toe dat parttime werken je wel zal belemmeren om een topfunctie te bemachtigen. Als hoofdverantwoordelijke wordt er meestal van je verwacht dat je voltijd aanwezig bent. Martien Louwers, adviseur bij Public Affairs bij NOC*NSF was het hiermee eens en voegde er aan toe dat je bereid moet zijn om het uiterste uit jezelf te halen en wel degelijk dingen moet opgeven om je doel te kunnen bereiken. Iedereen was het ermee eens dat een goede planning en duidelijke structuur wel essentieel zijn voor een succesvolle carrière.

Na het panel was er tijd voor ontspanning. Dit werd verzorgd door een vermakelijke act door Jetty Mathurin bekend als consulTAANTE. Taante bracht op een komische maar ook confronterende manier de stereotypering van o.a. Surinaamse en gesluierde vrouwen aan het licht.

Na deze hilarische doch confronterende act werd er overgegaan naar een mini-college van Seyda Buurman Kutsal, bekend van Het Grote Racisme Experiment. Seyda legde uit over discriminatie, vooroordelen en stereotypering en hoe we hiermee moeten omgaan. Zo werden de 4 I’s van discriminatie uitgelegd. Dit zijn; Ideology, Institutions, Internalisations en Interpersonal.

Tot slot, zorgde de voorzitter van Stichting Vrouwelijk Professionals, Gunnur Cobanoglu voor het slotwoord en de lancering van de stichting. Vervolgens werd er geborreld in restaurant Momento. Al met al waren de gasten erg onder de indruk van de avond en zijn er vele positieve reacties ontvangen. Op naar het volgende programma!