Panel met OvJ Mariette Bode en HOvJ Fred Westerbeke: Diversiteit bij Rechtspraak

sep
14
2013
Panel met OvJ Mariette Bode en HOvJ Fred Westerbeke: Diversiteit bij Rechtspraak

Maandelijks schuiven bekende en minder bekende Nederlanders aan om in een inspirerende en informele setting van gedachten te wisselen met studenten, jongeren, en andere geïnteresseerden. Deskundigen uit verschillende vakgebieden klimmen in de stoel om ervaringen uit te wisselen.

Diversiteit
Onze gasten voor de avond waren Hoofd Officier van Justitie Fred Westerbeke en Officier van Justitie Mariette Hamer. Naast inzicht in de functie van Hoofd Officier en Officier van Justie, draaide de avond vooral om de diversiteit binnen Rechtspraak.

Hoog opgeleid
De laatste jaren is een stijgende trend in het opleidingsniveau van allochtonen op te merken. Zo ook in de juridische sector. Jammer genoeg weerspiegeld deze toename op educatief niveau zich niet op de arbeidsmarkt. Zo ook bij het Openbaar Ministerie.

Afspiegeling
Hiernaast pretendeert de rechtelijke macht een afspiegeling van de maatschappij te zijn. In praktijk is dit niet het geval. Om hier enigszins verandering in te brengen wordt momenteel gewerkt aan een nieuw opleidingsprogramma binnen Rechtspraak. Vanwege het arbeidsmarktprobleem is de uitdaging groot. Er zijn immers minder vacatures. Wel wordt een uitzondering gemaakt voor jonge, frisse net afgestudeerde juristen.

Daarnaast is de oproep aan rechtenstudenten met een andere etnische achtergrond om vooral ook te solliciteren bij Rechtspraak.

Tips
Naast het behalen van goede cijfers, is het van belang dat je jezelf goed weet te manifesteren. Maatschappelijke verdiensten zoals vrijwilligerswerk, lid zijn van bijvoorbeeld een studentenvereniging of politieke partij kunnen een toegevoegde waarde op je CV hebben. Goed studeren en vooral rechtvaardigheid hoog in het vaandel hebben, zijn de sleutels tot een succesvolle carrière in de juridische sector en wellicht ook de sleutel tot een carrière binnen rechtspraak.