Sheila Sitalsing in de stoel bij Impress

dec
22
2014

 

Maandag 15 december zat Sheila Sitalsing in Den Haag bij Impress In de stoel. Het was een mooie ontmoeting en een openhartig gesprek over haar weg naar succes, beeldvorming door de media en de waarde van persvrijheid.

Sheila Sitalsing is geboren in Suriname en opgegroeid op Curaçao. Ze heeft Economie gestudeerd, is getrouwd met een Surinaamse man en moeder van 2 kinderen. Dit jaar ontving zij de Heldringprijs voor haar werk als columniste bij de Volkskrant.

Je bent voor veel vrouwen een rolmodel. Wat is jouw weg naar succes geweest?
Van mijn vader moest ik studeren. Hindoestaanse vaders zijn over het algemeen erg streng en ambitieus. Ik wilde journaliste worden, maar ik moest iets anders kiezen en toen heb ik voor economie gekozen. Wel met het idee dat ik iets met journalistiek zou willen. Ik had geen idee hoe ik dit precies zou invullen.

Ik ben afgestudeerd en ik zag een advertentie om het vak journalistiek te leren. Ik kon beginnen bij het Rotterdamse Dagblad. Daar ben ik als leerling met een minimum salaris begonnen en moest ik allerlei klusjes doen. Het was een erg leuke tijd bij een heel leuk dagblad. Nu beter bekend als het Algemeen Dagblad (AD).

In de tijd dat ik daar werkte, was ik een van de weinige vrouwen. Na twee jaar hoorde ik dat weekblad Elsevier een jonge journalist zocht, die economie gestudeerd had. Daar heb ik toen gesolliciteerd en ben aangenomen. Daarna ben ik voor Elsevier nog een paar jaar correspondent in Brussel geweest.

Ik wilde graag bij de Volkskrant werken, dus daar heb ik gesolliciteerd. Ik kon beginnen en na een paar jaar werd ik chef. De drang om te schrijven bleef en toen ben ik overgestapt naar de politieke redactie. Ik wilde wat anders en ik ben toen samen met mijn gezin twee jaar naar Suriname gegaan.

Terug in Nederland ben ik een column voor de Volkskrant gaan schrijven. Dat doe ik nu nog. Ik schrijf veel over politiek, economie. Ik vind het erg leuk en de column wordt ook goed gelezen, dus dat is een mooie erkenning. Vorig jaar heb ik ‘De Helderingprijs’ gewonnen.

Als vrouw moet je twee keer zo hard werken om jezelf te bewijzen. Toen ik begon met de journalistiek was het een mannenwereld. Mijn weg naar succes was niet alleen op basis van geluk, ik heb er ook keihard voor gewerkt.

Beeldvorming en beïnvloeding door de media
Waar ik erg voor ben is dat als het juist over hele andere onderwerpen gaat dan politiek of geloof, dat je dan mensen aanspreekt met een niet Nederlandse achtergrond. Dat het normaler wordt om over allerlei mensen in de krant te lezen.

Persvrijheid in Turkije (vanwege de recente gebeurtenissen)
Op het moment dat kranten niet kunnen schrijven wat ze willen, is dat best beangstigend. Op een gegeven moment krijg je zelf censuur. Je wordt bang om te kritisch te zijn. Bang voor wat er anders kan gebeuren. Ik ken Turkse media niet zo goed, maar in Suriname is dat ook een beetje zo. Niet dat de huidige president daar ooit een journalist heeft opgepakt, maar toch ben je bang voor wat hij kan doen. In Nederland ben je vrij in wat je schrijft.

Terugblik

[fancygallery id=”platform-zijn” album=”in-de-stoel-met-sheila-sitalsing”]