Heeft een smartwatch zin?

smartwatch

Smartwatches zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, maar hoe nuttig is een smartwatch eigenlijk? In dit artikel ga ik tot op de bodem uit en geef ik je 10 goede redenen voor een smartwatch.

Betere gezondheid – Gezondheid volgen met smartwatch

Een van de grootste voordelen van smartwatches is het volgen van de gezondheid. Omdat je bijna altijd een smartwatch om je pols draagt, is deze perfect om verschillende aspecten van onze gezondheid in de gaten te houden. In ieder geval heeft de smartwatch een enorm potentieel dat hem onderscheidt van andere slimme apparaten zoals smartphones of tablets.

Maar hoe werkt gezondheidsmonitoring precies met een smartwatch?

Simpel gezegd, de smartwatches zijn uitgerust met tal van verschillende sensoren, die elk je bewegingen kunnen registreren en zelfs je bloedstroom en hartritme kunnen registreren. Met behulp van complexe algoritmen kunnen de slimme horloges deze gegevens gebruiken om verschillende aspecten van uw gezondheid te monitoren. Ook al is hier nog veel ontwikkelingspotentieel, smartwatches kunnen vandaag al veel doen. Je kunt onder andere…

  • bloeddruk meten
  • volg de cyclus
  • bepaal je stressniveau
  • hartslag meten
  • registreer het hartritme
  • Bloedzuurstofverzadiging

Zoals je ziet, kunnen smartwatches al veel aspecten van onze gezondheid monitoren. Het mooie is dat ze je niet alleen de verschillende data laten zien, maar ook evalueren. Zo zijn er al meerdere gevallen bekend van mensen die door hun smartwatch werden gewaarschuwd voor een dreigend beroerte of hartinfarct en zo tijdig een dokter konden zien. Een andere handige functie van sommige smartwatches is het bijhouden van stress. De smartwatch meet hoe gestrest je bent gedurende de dag, als je stressniveau te hoog is, waarschuwt hij je en biedt hij je aan om te ontspannen met geleide ademhalingsoefeningen. Een veel eenvoudigere, maar zeer effectieve manier waarop een smartwatch uw gezondheid kan verbeteren, is door u er regelmatig aan te herinneren dat u moet sporten of iets moet drinken.

Fitter en sportiever – sport volgen met de smartwatch

ls je sportiever wilt worden en je conditie wilt verbeteren, is een smartwatch een handige metgezel. Smartwatches zijn uitgerust met tal van functies die je niet alleen helpen om effectiever te trainen, maar ook om de nodige motivatie te vinden. Met een stappenteller en regelmatige hartslagmeting kunnen smartwatches uw dagelijkse activiteit nauwkeurig volgen. Het bijhouden van activiteiten gaat al lang verder dan alleen het tellen van stappen. Moderne smartwatches registreren elke actieve minuut op basis van je hartslag en berekenen precies hoeveel calorieën je hebt verbrand. Zo heb je altijd een duidelijk beeld van hoe actief je bent.

De opgegeven activiteitsdoelen geven je ook extra motivatie en je hebt altijd een specifiek doel voor ogen. Dit maakt het veel gemakkelijker om de trap te nemen in plaats van de lift te nemen of de fiets te verkiezen boven de auto. Dankzij talrijke sportprofielen is het ook mogelijk om uw sportactiviteiten nauwkeurig vast te leggen en te evalueren met de smartwatch. Dankzij GPS, hartslag en VO2max-meting kunnen veel gegevens worden geëvalueerd die de training nog efficiënter kunnen maken. Daarnaast is het vastleggen van je sportactiviteiten een goede manier om je voortgang te meten en jezelf keer op keer te motiveren.

Muziek altijd en overal – Muziekfunctie van smartwatches

Smartwatches kunnen ook worden gebruikt om naar muziek te luisteren. Ten eerste kunnen ze dienen als een handige afstandsbediening voor het afspelen van muziek. Zo bedien je eenvoudig de muziek op je smartphone of andere apparaten vanaf je pols en kun je nummers overslaan of pauzeren. Aan de andere kant kunnen smartwatches ook worden gebruikt als afspeelapparaten voor muziek, podcasts en audioboeken.

Muziek kan worden gestreamd via Spotify en Co. of direct op de smartwatch worden opgeslagen. Zo heb je altijd je favoriete nummers bij je. De muziekfunctie van smartwatches is vooral handig bij sport of andere activiteiten waarbij je je mobiel niet per se mee wilt nemen. Zo kun je tijdens het hardlopen je vervelende mobiele telefoon thuis laten en gewoon muziek luisteren met je horloge.

Blijf altijd op de hoogte met slimme meldingen

Een ander groot voordeel van smartwatches zijn de slimme notificaties, oftewel de oproepen en notificaties van de mobiele telefoon die op de smartwatch worden weergegeven. Met deze praktische functie hoef je niet steeds je mobiele telefoon uit je zak te halen, maar check je eenvoudig vanaf je pols wie er sms’t of belt.

Dit is vooral handig tijdens vergaderingen, op school of andere situaties waar je je mobiele telefoon niet kunt gebruiken. Een snelle blik op uw pols is veel discreter dan constant naar uw mobiele telefoon te kijken.

Een ander groot voordeel van slimme notificaties is dat de smartwatch je waarschuwt voor berichten en oproepen met een lichte trilling die door anderen nauwelijks wordt opgemerkt. Zo hoef je niemand meer te storen met je mobiele telefoon die hard rinkelt of trilt.

Bellen en sms’en om je pols

Moderne smartwatches kunnen niet alleen de berichten en oproepen weergeven, maar bieden ook de mogelijkheid om ze direct met het horloge te beantwoorden. Een geïntegreerde microfoon en luidspreker maken het gemakkelijk om te bellen met een smartwatch. Als de mobiele telefoon niet binnen handbereik is, kun je ook gewoon oproepen aannemen met je horloge.

E-mail en sms beantwoorden met de smartwatch is wat lastiger. Zelfs als sommige horloges kleine toetsenborden op het horlogedisplay hebben, is typen op de kleine horloges meestal erg omslachtig en onhandig.

Om deze reden bieden veel smartwatches kant-en-klare korte berichten aan die je alleen maar hoeft te selecteren. Een andere optie is om de berichten te dicteren met spraakinvoer. Dit werkt ook erg goed en is naar mijn mening de beste manier om sms’jes te versturen met een smartwatch.

Terwijl de meeste smartwatches afhankelijk zijn van de verbinding met een smartphone voor bellen en sms’en, zijn er ook speciale smartwatches met een simkaart die volledig onafhankelijk van de smartphone gebruikt kunnen worden voor bellen, sms’en en internetten.

Navigatie met de Smartwatch – Nooit meer verdwalen

Smartwatches die een ingebouwde GPS-sensor hebben, kunnen vaak ook worden gebruikt voor navigatie. Met apps als Google Maps of Apple Maps voer je eenvoudig de gewenste bestemming in en laat je de smartwatch je navigeren. Door offline kaarten op te slaan is navigeren ook mogelijk zonder internetverbinding.

Omdat het kleine display natuurlijk weinig ruimte biedt om een ​​kaart weer te geven, helpt de smartwatch je ook met verschillende trillingspatronen. Twee keer trillen kan bijvoorbeeld betekenen dat je naar links draait, drie keer vibreert als je naar rechts draait, enzovoort. Een andere handige functie die veel smartwatches hebben, is een kompas dat kan worden gebruikt voor eenvoudige oriëntatie.

Aanpasbaar ontwerp – Een horloge voor elke gelegenheid

In tegenstelling tot conventionele horloges kan het ontwerp van een smartwatch in slechts enkele seconden worden aangepast. Bij de meeste smartwatches kun je kiezen uit talloze verschillende digitale wijzerplaatdesigns.

Deze verschillende ontwerpen (ook wel watchfaces genoemd) veranderen niet alleen het ontwerp van het horloge, maar beïnvloeden ook welke informatie op de wijzerplaat wordt weergegeven. De ene wijzerplaat kan bijvoorbeeld de genomen stappen en verbrande calorieën weergeven, terwijl een andere het weer en aanstaande afspraken toont. Verwisselbare polsbandjes zijn een andere manier om een ​​smartwatch aan te passen.

De meeste smartwatches zijn uitgerust met een snelwisselsluiting waarmee je binnen enkele seconden van band kunt wisselen. Door de aanpassingsmogelijkheden is het mogelijk om een ​​smartwatch aan te passen voor verschillende gelegenheden en toepassingsgebieden. Terwijl u uw smartwatch op kantoor draagt ​​met een leren band en een elegant wijzerplaatontwerp, kunt u hem uitrusten met een zweetbestendige siliconenband en een sportief wijzerplaatontwerp voor sport.

Wil je ook een smartwatch? Kijk dan in onze Top 5 Smartwatches welke modellen populair zijn.

Heeft een smartwatch zin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven