Hoeveel kost een website?

Homepage

Als webdesign freelancer kom ik vaak in de situatie dat ik aan potentiële klanten moet uitleggen waarom professionele websites of homepages net zoveel (of weinig) kosten als zij. De meeste klanten kunnen mijn prijzen begrijpen omdat ze begrijpen dat goed werk zijn prijs heeft. Anderen hebben de wens om met een minimale financiële inspanning hoogwaardige websites te realiseren. Maar wat kost het om een ​​professionele website te laten maken?

Kwaliteitsverschillen in websites bepalen de prijzen

Website maken vergelijk ik graag met wonen: je kunt in een gezinswoning met tuin wonen en genieten van alle gemakken van ruimte en pensioen. Het bezitten van een eigen woning is meestal nog een goede investering. Als je huurt, geef je geld weg. Als je in een tent woont, koop je altijd een nieuwe en kun je hem daar in de winter nauwelijks uitstaan.

Zo is het ook met websites: Professionele websites zijn duurzaam, geoptimaliseerd en doordacht. De klant krijgt wat hij wil. Homepages uit de kit zijn gestandaardiseerd en laten daarom minder individualiteit toe. Optimalisatie is lastig, ook als reclame graag zegt dat modulaire websites zijn geoptimaliseerd voor bijvoorbeeld Google. Ze zijn niet in de zin dat klanten eigenlijk hopen. Websites van goedkope aanbieders zijn niet veel beter: wie met dumpprijzen leunt, hoeft geen geld meer te verdienen of heeft klanten tegen elke prijs nodig. Uiteindelijk betaalt de klant de prijs, want je kunt gewoon geen professionele homepage verwachten tegen bijzonder lage prijzen.

Hoeveel kosten WordPress-websites?

In de volgende infographic heb ik geprobeerd het ruwe proces van een eenvoudig WordPress-project te schetsen op basis van mijn ervaring. De uiteindelijke prijs is uiteraard gebaseerd op het uurloon van de webontwikkelaar of webdesigner. Dat kan €20 of €100 zijn. Verkopers die vers op de markt zijn, hebben vaak lagere prijzen omdat ze nog niet zoveel klantvragen hebben. Gevestigde professionals leggen de prijs hoger omdat hun werkdruk vaak meer dan voldoende is en omdat specialisten websites doorgaans veel sneller kunnen ontwikkelen. Daarnaast letten professionele webdesigners op subtiliteiten als beveiliging en performance. Dit betekent dat de klant betaalt voor de ervaring die in de loop der jaren zorgvuldig moest worden opgebouwd.

Let op: de hier vermelde uren zijn representatief voor veel simpele websites waar ik persoonlijk aanvragen voor ontvang. Niet elke website is van dit kleine formaat (ca. 10 inhoudspagina’s). Ontwerpen is niet altijd mogelijk in 5 uur, in dit geval zijn ze bijvoorbeeld gebaseerd op een bestaand thema (hier vind je aanbevelingen voor hele goede premium thema’s). Wees dus niet te specifiek. Externe kosten voor bijvoorbeeld SEO-bureaus die eventueel de creatie van een website begeleiden of copywriters die voor de juiste content moeten zorgen, staan ​​hier niet vermeld en moeten apart berekend worden. Eveneens worden de uren van de opdrachtgever niet meegerekend, die in de meeste gevallen uiteraard betrokken moeten zijn bij de totstandkoming van de homepage door het verstrekken van informatie en content voor de webdesigner.

Om te berekenen wat een website kost, vermenigvuldigt u eenvoudig het aantal uren met het uurtarief van een webontwikkelaar:

  • Bij 40€ uurtarief x 15 uur => een WordPress website kost 600€
  • Bij 60€ uurtarief x 15 uur => een WordPress website kost 900€
  • Bij 100€ uurtarief x 15 uur => een WordPress website kost 1500€

Wat zijn de kosten voor contentproductie?

Niet iedereen kan en wil schrijven of heeft daar de tijd voor. Het is dan ook relatief gebruikelijk dat bij het maken van een nieuwe website externe aanbieders worden ingezet voor het maken van teksten. Er zijn hier veel aanbieders op de markt, ik werk al jaren met content.de en ben altijd tevreden geweest. Goede copywriters voor hele goede prijzen (nee, voor 2ct per woord is er geen kwaliteit) en je accepteert alleen wat je leuk vindt.

Het totale plaatje

Het totale plaatje wat kosten betreft hangt dus van verschillende factoren. Als ondernemer raden we daarom aan eens contact op te nemen met de jongens van websitesvoormkb-ers.nl.

Hoeveel kost een website?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven