Houten horloge – armband aanpassen

Horloge

Pas de armband van een houten horloge aan

De houten horlogeband is bij elke horlogemaker of juwelier te bestellen. Als u de kosten hiervoor wilt besparen of graag zelf handmatig werk doet, kunt u de aanpassing ook zelf doen. Belangrijk: Een blik op de garantievoorwaarden zal duidelijk maken of de garantiediensten volledig behouden blijven als je het zelf probeert. Klein gereedschap en houten schakels worden meestal bij elk houten horloge geleverd. Bestaande horlogegereedschappen kunnen ook worden gebruikt, of in sommige gevallen stuurt de fabrikant geschikt gereedschap, zoals bij veel merken houten horloge het geval is. In dit geval is een pin-ejector, ook wel pin punch genoemd, met een diameter van 1,0 mm nodig. Daarnaast een horlogemakershamer en eventueel een bandvasthoudblok.

Hoe de houten armband te verstellen?

De houten armbanden voor de houten horlogeband zijn gemaakt van losse houten schakels. Je gebruikt eerst de kleine schroevendraaiers links en rechts van de gewenste houten schakel. Als je met het juiste gereedschap naar voren draait, gaat de verbinding open. Aan de linkerkant zit een kleine schroef die gemakkelijk te verwijderen is. Aan de rechterkant zit een grotere schroef. Druk ze uit met de meegeleverde pen, een naald of een ander puntig voorwerp. Het is belangrijk om op de richting naar rechts te letten.

  • Om te verkleinen: verwijder eenvoudig zoveel houten schakels als u nodig heeft om de gewenste lengte te bereiken.
  • Voor vergroting: voeg zoveel mogelijk houten schakels toe tot de juiste armbandlengte is bereikt.

Daarna kunnen de schroeven weer worden ingebracht. De grote schroef begint aan de rechterkant. De kleinere schroef gaat terug aan de linkerkant. Gebruik vervolgens beide schroevendraaiers om de schroeven tegelijkertijd vast te draaien. Zorg er met de juiste schroevendraaier voor dat deze van het lichaam af is gedraaid, zodat de verbinding weer kan sluiten.

Let op: Draai de schroeven alleen voorzichtig aan en draai ze pas vast totdat u een zeer lichte weerstand voelt. Te vast aandraaien veroorzaakt onherstelbare schade aan de schroefverbinding en maakt de houten schakel onbruikbaar.

Houten horloge – armband aanpassen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven