Welke houtsoort is het beste voor tuinmeubelen?

Genieten

Er is niet één beste houtsoort voor tuinmeubelen, maar er zijn wel aanbevelingen. Elk hout heeft voor- en nadelen die individueel moeten worden beoordeeld, afhankelijk van de vereisten.

Vergelijking van verschillende houtsoorten

Als loungebank tuin het hele jaar door buiten moet staan, moet het hout bijzonder weerbestendig zijn. Overwegingen bij de locatiekeuze zijn dan ook een belangrijk criterium bij de aankoopbeslissing. Afhankelijk van de locatie wordt de houten bank min of meer blootgesteld aan zon, regen, ijs en wind. Voordat u een tuinbank koopt, volgt hier een beschrijving van de meest voorkomende houtsoorten op de markt.

Teakhout

Teak tuinbanken zijn de beste keuze voor de bank. Het edele hardhout is zeer weerbestendig. Teak heeft ook uitstekende eigenschappen voor buitengebruik. Het komt uit Zuidoost-Azië en behoort tot de mintfamilie. Met een natuurlijke zelfbescherming en extreem hoge weersbestendigheid is het geschikt om het hele jaar door buiten te blijven. Door de hoge olieconcentratie heeft teak ook een hoge weerstand tegen ongedierte en is het ook gemakkelijk bestand tegen sterke UV-straling. Een behandeling van het teak is niet absoluut noodzakelijk. In onbehandelde staat krijgt teak echter na verloop van tijd zijn bekende zilvergrijze patina.

n vergelijking met andere houtsoorten is de aanschafprijs van een teakhouten tuinbank iets hoger. De hogere prijs loont echter omdat teakhouten tuinmeubelen minder houtverzorging en dus minder tijd nodig hebben en toch een lange levensduur hebben.

Acacia

Een tuinbank van acaciahout is extreem robuust. Het hout is sterk, maar tegelijkertijd zeer flexibel. Daarom vervormt het minder. Hierdoor zijn er nauwelijks scheuren in de houten bank. Acacia is zeer duurzaam. Acaciahout is ook bestand tegen schimmels en insecten. Onbehandeld gaat het hout tot 40 jaar mee. Let op: In Duitsland wordt robiniahout vaak aangeboden als acaciahout.

Eucalyptus

Eucalyptus behoort tot de mirtefamilie en is een zeer populaire houtsoort voor tuinmeubelen. Het wordt ook wel blauwe gomboom genoemd. Het komt uit Australië, waar ongeveer 600 soorten zijn. Het wordt nu ook verbouwd in het Middellandse Zeegebied. Eucalyptus is een zeer snelgroeiende houtsoort en wordt tot 40 meter hoog. Het is erg hard, heeft niet de neiging om te barsten, heeft een roodachtig licht tot donkerbruine kleur en een interessante nerf. Het hout kenmerkt zich vooral door zijn weerstand tegen ongedierte en weersbestendigheid. Dit maakt eucalyptus tuinbanken tot een van de ’topsellers’.

Douglas

De Douglasspar komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Tegenwoordig wordt de Douglasspar echter ook in andere gebieden gekweekt. Ook in Duitsland. Douglasspar is een van de sterkste naaldhoutsoorten. Het is zeer hard, droog, gemakkelijk te verwerken en daarom ideaal voor een schanskorfbank. Toch zijn er maar een paar tuinbanken van Douglas spar in de handel verkrijgbaar.

Eiken hout

Eiken is nog steeds een zeer rustieke houtsoort met de eigenschap zeer weerbestendig te zijn. De eik groeit voornamelijk in Centraal-Europa en Noord-Amerika. Tegenwoordig wordt het in bijna alle woonruimtes gebruikt. Massieve houten banken of houten banken zijn populair in de tuin.

Grenen

Een klassieke en wijdverbreide houtsoort in Europa en Noord-Amerika. De houten en grenen tuinmeubelen zijn goedkoop. Het kan goed worden verwerkt. Tijdens opslag verdonkert de geelachtig roodachtige kleur. Als grenen onbehandeld blijft, is het niet beschermd tegen weersinvloeden. Het materiaal neemt dan veel vocht op. Het is niet ongebruikelijk dat hierdoor rot ontstaat. Daarom raden wij een regelmatige behandeling aan bij gebruik van grenen buiten, anders heb je slechts een korte tijd plezier van het meubel.

Welke houtsoort is het beste voor tuinmeubelen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven